LENGYELORSZÁG MAGYARULLENGYELORSZÁG
MÚLT ÉS JELENKapcsolódó anyagok:Budapest Főváros XVII. kerületi Lengyel Kisebbségi Önkormányzat


A Rally Polska 2014 autós-gyalogos túra több lengyel vajdaságot is átölelő több mint egy hetes túra volt. A túrák központja a Zawiercie közelében található görögös jellegű Hotel Irini volt, ahol mély barátságban és vendégszerető fogadtatásban volt részünk. A nyári melegben is kellemesen hűs szoba jó pihenést biztosított.

Az útvonal Budapest – Sátoraljaújhely – Borsi – Tőketerebes útvonalon vezetett Barwinekbe, a lengyel határhoz. Itt azonban már rosszra fordult az idő, így az első napra tervezett Gorlicét a szakadó eső miatt csak az autóból tudtuk megszemlélni, és a Tarnów alatt lévő Tuchównál tűzoltók tereltek a helyek felé a Biała folyó áradása miatt. Az első nap tehát terelő útvonalon keresztül, Krakkót érintve jutottunk el szállásunkra.

Másnaptól az idő jobbra fordult, és a kirándulásaink ideje alatti csapadékos, esős vagy viharos időjárás mindig máshol volt, mint ahol mink éppen tartózkodtunk.

A kirándulások a Kárpátaljai vajdaság után inkább a Szent Kereszt vajdaságot, a Kis-Lengyelországi vajdaságot, az Opolei vajdaságot és a Sziléziai vajdaságot érintették. Autós túratávunk meghaladta a 3600 km-t. Több mint 70 óra autózás, 41 óra városnézés, 18 km gyaloglás szerepelt a programban. A felkeresett helyek száma megközelítette a 100-at. Közel 25 várat, 14 kastélyt és 4 apátságot vagy kolostort kerestünk fel, bár ezek összeszámlálása még sok időt vesz igénybe.

A nyaralás végén szép élményekkel gazdagodva, szerencsésen megérkeztünk Magyarországra.

A látottak magyar nyelven kevésbé ismertek, ezért lengyel nyelvből való fordításuk után közzétételre kerülnek.
Számos helyen, mint az Országos Lengyel Önkormányzat alelnöke írtam be köszöntő és üdvözlő sorokat a múzeumi vendégkönyvekbe.

A lengyelek vendégbarátsága közismert, de ha lengyelünk kommunikálunk velük, szinte elolvadnak a gyönyörűségtől. Éljen a lengyel-magyar barátság!

Buskó András és Buskóné Szatai Marianna

B. A.

Előzetes:

Letöltés:

 

Lengyelország tájai...>>>

Megosztás
Budapest Főváros XVII. kerületi Lengyel Kisebbségi Önkormányzat