LENGYELORSZÁG MAGYARUL
Tovább...>>>

Budapest Főváros XVII. kerületi Lengyel Kisebbségi Önkormányzat honlapja

1173 Budapest, Pesti út 165.

Postacím: 1656 Budapest, Pf. 110.

Telefon: 253-3300, Fax: 256-0661; elnök: 06+30-9737492

E-mail: lko@leki17.hu

Szerkeszti:

A Budapest Főváros XVII. kerületi Lengyel Kisebbségi Önkormányzat képviselőtestülete

A honlapon megjelenő anyagok részben a jogszabályban előírt kötelezettségek teljesítéséből adódó (nyilvános szerződések), részben a Budapest Főváros XVII. kerületi Lengyel Kisebbségi Önkormányzat működésével kapcsolatos tájékoztató anyagok, harmadrészt rákosligeti Magyar-Lengyel Baráti Kör életével kapcsolatos információk összessége. Az első két esetben az adatok hitelességéért a Budapest Főváros XVII. kerületi Lengyel Kisebbségi Önkormányzat képviselőtestülete a felelős, a tájékoztató jellegű információkért felelőséget nem vállalunk.

A honlap hivatalos részeinek felelősei:

Budapest Főváros XVII. kerületi Lengyel Kisebbségi Önkormányzat - elnök

rákosligeti Magyar-Lengyel Baráti Kör - a kör vezetője

Nyilvános Szerződések és megálla-podások - elnök

A honlap tartalmi részével kapcsolatos információikat, észrevételeiket az alábbi e-mail címre várjuk:

honlap@leki17.hu

A honlap üzemeltetéséért felelős: ArtHour Net Kft.Budapest Főváros XVII. kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat


Budapest Főváros XVII. kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat 1173 Budapest, Pesti út 165.

II. JÁNOS PÁL IMÁI – LENGYEL MADONNÁK

2013. október 14-én (hétfőn) 18.00 órakor Franciszek Kafel képeiből kiállítás nyílt a Lengyel Intézet kiállítótermében (1065 Budapest, Nagymező u. 15.) II. JÁNOS PÁL pápa beiktatásának 35. évfordulója alkalmából. A kiállítást Őexcellenciája Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius nyitotta meg.

Franciszek Kafel képei október 16-ig tekinthetők meg, II. János Pál megválasztásának évfordulójáig, 12.00-19.00 óra között. A képeken II. János Pál pápa imái olvashatók a legismertebb lengyel, és más, szimbolikus jelentőségű kegyhelyek – Częstochowa, Kalwaria Zebrzydowska, Wadowice; Wilno, Smoleńsk – Mária-ábrázolásaival a háttérben.

Franciszek Kafel 1954-ben született a lengyelországi Piaski-Drużkówban. A Krakkói Képzőművészeti Akadémia Grafikai Karán végzett, Prof. Andrzej Kowalski keze alatt festészetet, Prof. Tadeusz Grabowskitól plakátművészetet tanult. Állványfestészettel, rajzzal és grafikai tervezéssel foglalkozik. Háromszor részesült kulturális miniszteri ösztöndíjban, számos művészeti díj birtokosa. Katowicében él és dolgozik.

“Hirtelen indíttatásból kezdtem el ezt a ciklust. II. János Pál pápa halálát, másokhoz hasonlóan én is mélyreható tapasztalatként éltem meg, olyannyira, hogy a 2005-ös év művészileg is áttörést hozott. Korábban is foglalkoztatott a táblafestészet, voltak körvonalazódó ötleteim arra, hogyan lehetne elkészíteni egyes képek parafrázisát – különösen a Mária-kultuszhoz kapcsolódó festmények ragadtak meg. Ekkor jött az ötlet, hogy a II. János Pál életében nyomon követhető Mária-kultuszt összekapcsoljam ikonografikus motívumokkal, és egy új festészeti-grafikai formába rendezzem. Így készült el az első festmény, majd jöttek a következők – mind híres kegyhelyek Madonna-ábrázolásai.” (részlet a Go¶ć Katowicki c. lap 2012 áprilisában megjelent, Franciszek Kafellel készített interjújából)

Forrás: http://polinst.hu/node/9211

 

· Frissítve hétfőn · Készült: Lengyel Intézet


 Megosztás


Budapest Főváros XVII. kerületi Lengyel Kisebbségi Önkormányzat