LENGYELORSZÁG MAGYARUL
Budapest Főváros XVII. kerületi Lengyel Kisebbségi Önkormányzat honlapja

1173 Budapest, Pesti út 165.

Postacím: 1656 Budapest, Pf. 110.

Telefon: 253-3300, Fax: 256-0661; elnök: 06+30-9737492

E-mail: lko@leki17.hu

Szerkeszti:

A Budapest Főváros XVII. kerületi Lengyel Kisebbségi Önkormányzat képviselőtestülete

A honlapon megjelenő anyagok részben a jogszabályban előírt kötelezettségek teljesítéséből adódó (nyilvános szerződések), részben a Budapest Főváros XVII. kerületi Lengyel Kisebbségi Önkormányzat működésével kapcsolatos tájékoztató anyagok, harmadrészt rákosligeti Magyar-Lengyel Baráti Kör életével kapcsolatos információk összessége. Az első két esetben az adatok hitelességéért a Budapest Főváros XVII. kerületi Lengyel Kisebbségi Önkormányzat képviselőtestülete a felelős, a tájékoztató jellegű információkért felelőséget nem vállalunk.

A honlap hivatalos részeinek felelősei:

Budapest Főváros XVII. kerületi Lengyel Kisebbségi Önkormányzat - elnök

rákosligeti Magyar-Lengyel Baráti Kör - a kör vezetője

Nyilvános Szerződések és megálla-podások - elnök

A honlap tartalmi részével kapcsolatos információikat, észrevételeiket az alábbi e-mail címre várjuk:

honlap@leki17.hu

A honlap üzemeltetéséért felelős:

ArtHour Net Kft.Budapest Főváros XVII. kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat


Budapest Főváros XVII. kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat 1173 Budapest, Pesti út 165.

Budai Ilona és Kiss László a rákosligeti Magyar-Lengyel Baráti Körben

 2017. szeptember 29-én, pénteken a Csekovszky Árpád Művelődési Házban a ákosligeti Magyar-Lengyel Baráti Kör látta vendégül Budai Ilona népdalénekest és Kiss László kobzost.

Budai Ilona (Felpéc, 1951. április 3. –) Kossuth-díjas magyar népdalénekes, előadóművész, az Óbudai Népzenei Iskola népi ének tanára. Egy Felpéchez közeli tanyán született, Győr-Moson-Sopron megyében. Első sikerét az 1968-as Ki mit tud? és a Nyílik a rózsa című vetélkedőn aratta, majd az 1970-es Röpülj páva országos népdalversenyen az első díj mellett elnyerte Kodály Zoltánné különdíját is. Ekkor kezdődött meg az együttműködése Halmos Bélával és Sebő Ferenccel a táncházi mozgalomban. 1971-ben szerzett diplomát a soproni óvónőképzőben, majd 1972 és 1977 között elvégezte a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolát.

Az első önálló népdalestjét 1976-ban adta. 1978-ban jelent meg első önálló nagylemeze. Ebben az évben alakult meg budapesti fiatalokból a Vikár Béla Népdalkör, melynek máig ő a vezetője. Az 1970-es évek közepétől gyűjtött a környező országok magyarlakta vidékein népdalokat és népmeséket. 2001-ben készült első mesekazettája gyermekeknek, majd egy felnőtteknek szóló kazetta is. 1995-ben jelent meg első CD-lemeze. 1986-tól tanít a III. kerületi zeneiskola népzenei tanszakán, amely ma már Óbudai Népzenei Iskola néven önálló intézmény. Tanított a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népzene szakán, 1975 óta vezet népzenei táborokat. A Magyar Rádióban 1987-től tíz éven át Énekeljünk együtt, majd 1997-től Fúvom az énekem címmel volt műsora. 2008-tól a Magyar Katolikus Rádióban szerkeszt és vezet népzenei műsort.

Kiss László pedig 10 éves volt, amikor az édesanyja elhozta az Óbudai Népzenei Iskolába. Előtte a Dévai Nagy Kamilla által vezetett Krónikás Zenedében tanult énekelni és gitározni. Szülei szerették volna, ha nem csak az éneklésben, hanem a népzene világában is jártasságot szerez a szép hangú, tehetséges kisfiú.

Tizenegy évig volt az iskola tanulója, ahol énekelni és néhai igazgatónktól, Kobzos Kiss Tamástól kobzon is megtanult.

Számtalan országos megmérettetésen, versenyen öregbítette iskolánk hírnevét. Több kiemelt aranyminősítést, Arany Páva, és Vass Lajos nagydíjat mondhat magáénak. Énekelt már Franciaországban, Erdélyben és Magyarország számos településén.

Kodály Zoltán írta: „hogy mi az érték két dolog dönti el, az idő és a nép. Mindkettőnek részesei vagyunk.”

Kiss László az értéket képviseli a magyar népdal megszólaltatásával. Viszi örömmel, bárhova is hívják, hogy felragyogtassa őseink nép örökségét.

Ha lesz elég hite, szorgalma, kitartása, és alázata akkor gyakran fogják hallani nevét a népzene kedvelők. Adja Isten, hogy így legyen!!

A program után Puskás Maryla, a baráti kör vezetője köszöntötte az előadókat.

(B. A.)

POLAKIA MAGAZIN


 Megosztás


Budapest Főváros XVII. kerületi Lengyel Kisebbségi Önkormányzat